Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 25.01.2019

2,5 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu - Županija i dalje osigurava dodatne timove hitne medicinske službe

U Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Konjščini su u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine, župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić potpisali ugovor o sufinanciranju rada Zavoda, kojim je Županija dodijelila 2,5 milijuna kuna za timove T1 hitne medicine u Konjščini i Klanjcu.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako potpisivanje ovog ugovora predstavlja kontinuitet vrlo odgovorne zdravstvene politike koju vodi Krapinsko-zagorska županija. „ Sve županije u Hrvatskoj ukupno za dodatne punktove ili povećanje standarda s timova T2 na T1 izdvajaju 10 milijuna kuna, a KZŽ od tih 10 milijuna izdvaja 2,5 milijuna kuna. To je dovoljan argument koliko mi odgovorno pristupamo ustroju hitne medicine na području naše županije. Svačiji život je jednako vrijedan i svi stanovnici moraju imati jednake šanse za preživljavanje kada im je život ugrožen. Ono što ja očekujem od resornog ministra Kujundžića, s kojim sam razgovarao na tu temu i poslao mu dopis, kao i ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu RH, da s obzirom da je donesen novi zakon, ministar je u roku od 6 mjeseci dužan napraviti novu mrežu hitne. Mi očekujemo s obzirom da su Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje enormno povećana sredstva iz proračuna, da ovaj trošak država preuzme na sebe i da mreža ostane takva kakva je. Ako se to neće dogoditi, svi stanovnici KZŽ mogu biti mirni, Županija će i dalje sufinancirati ta dva tima i ni u jednom trenutku nećemo smanjiti postavljen standard“– istaknuo je župan Kolar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić podsjetio je da se ovakav ugovor potpisuje već treću godinu za redom. „Ovime svim stanovnicima Konjščine i Klanjca omogućujemo kontinuiranu zdravstvenu zaštitu hitne medicine kroz 24 sata, budući da timove T2 koji rade kroz dan financira HZZO, a ovime se financiraju timovi T1 koji rade noću, vikendima i blagdanima. Time se svakako pridonosi kvaliteti zbrinjavanja pacijenata i svima se omogućava jednaka mogućnost preživljavanja. Naime, statistika se popravila u odnosu na razdoblje kada su ovdje postojala dežurstva, pa tako na području Klanjca od prijema poziva do dolaska do pacijenta imamo smanjenje za četiri minute, a u Konjščini za tri minute. Tako sada u Klanjcu timovima treba prosječno 17 minuta, a u Konjščini 14 minuta da dođu do pacijenta – kazao je ravnatelj Božić, dodajući da je generalno, na području KZŽ, prošle godine zabilježeno 28.000 poziva dojavnoj jedinici na broj 194. Vrijeme odaziva od prijema poziva do dolaska pacijentu je 16 minuta, odnosno 3 minuta bolje od zadnje uspostave mreže hitne. Standard u hitnoj medicini za ruralna područja je 20 minuta“ – rekao je ravnatelj Božić.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki podsjetila je kako su sredstva za financiranje ovih timova osigurana su u sklopu Proračuna Krapinsko-zagorske županije, kojeg je Županijska skupština donijela 12. prosinca 2018. godine.  „Županija to dakako ne smatra samo obavezom nego i čašću, kako bi svi stanovnici mogli imati dostupnu zdravstvenu zaštitu“ – istaknula je predsjednica Skupštine KZŽ.

Na potpisivanju ugovora bio je i načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar.  „To je od izuzetne važnosti, ne samo za građane Općine Konjščina, nego i za susjedne općine Hrašćina i Budinšćina. Još jednom hvala i županu i Županiji te svima koji su zaslužni za produljenje ovih ugovora“ – istaknuo je načelnik Krznar.


Zadnja promjena: 25.01.2019. u 09:18 sati | Prikazano 6784 puta
  • na vrh