Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 29.04.2024

Nacionalni dan hitne medicinske službe - 30. travnja 2024. godine

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe (HMS) čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

            Prilika je da se sjetimo i naglasimo važnost svih hitnjaka koji 365 dana u godini kroz 24 sata po svim vremenskim uvjetima, te na svim dostupnim i teško dostupnim mjestima pružaju zdravstvenu skrb našim pacijentima kada im je to najpotrebnije. Jer jednom hitnjak, uvijek hitnjak!

            Prilika je ovo i da se sjetimo brojki koje same za sebe govore dovoljno snažno o važnosti hitne medicinske službe u sustavu pružanja zdravstvene skrbi našim pacijentima.

 Mi u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u djelatnosti hitne medicine zapošljavamo 158 djelatnika od čega 40 doktora medicine, 85 medicinskih sestara/ tehničara i 33 vozača vozila HMS. U djelatnosti sanitetskog prijevoza zapošljavamo 68 djelatnika 36 medicinskih sestara/tehničara i 32 vozača.

U protekloj godini na naš broj hitne medicinske službe 194 primili smo 33.290 poziva, ako bismo usporedili s brojem stanovnika koje imamo u brizi da je svaki četvrti stanovnik zvao hitnu medicinsku službu.

Obradili smo ukupno 22.313 pacijenata, odnosno gotovo svaki peti stanovnik ove Županije koristio je uslugu hitne medicinske službe.

Naša vozila, čija je prosječna starost 5 godina, prešla su gotovo 600.000 kilometara u 14.371 intervencija obrađenih na terenu. Prosječno vrijeme od prijema poziva dolaska pacijenta na razinu Županije nam iznosi 15 minuta čime slijedimo standarde u hitnoj medicini.

Prilika je ovo i da zahvalimo onima, koji prate i podupiru naš rad, posebno našem osnivaču Krapinsko-zagorske županije koja je do kraja ove godine financirala  rad timova u Klanjcu i Konjščini od 2017. godine za što je izdvojila 2,5 milijuna eura i što osigurava sredstva za nabavu opreme i vozila.

Ove godine središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u našoj Županji bit će u Pregradi, na Trgu Gospe Kunagorske u utorak 30. travnja 2024. godine u vremenu od 10,00 do 12,00 sati gdje ćemo putem aktivnosti i dostupnih edukacija prikazati rad naše službe, a građanima omogućiti da nauče kako postupiti u slučaju gušenja stranim tijelom, prilikom srčanog zastoja ili pak o tome kada zvati hitnu medicinsku službu. Pa pozivamo sve hitnjake i one koji podupiru naš rad da nam se pridruže.

  Uspješan ustroj i organizacija hitne medicinske službe koju provodi Zavod za hitnu medicinu KZŽ rezultat dobrog planiranja, kontinuiranog ulaganja, ali i velikog doprinosa svakog zaposlenika.

Uz jednu poruku, želim izraziti čestitke svim hitnjacima:

„U hitnoj službi svi ovisimo jedni od drugih i funkcioniramo kao

tim koji 24 sata igra za sve naše građane i bori se da ne izgubi ni jednu utakmicu.“


Zadnja promjena: 30.04.2024. u 08:39 sati | Prikazano 6206 puta
  • na vrh